CA

Collidores d'oliva

Les collidores d'oliva

La Serra de Tramuntana ha anat adquirint la seva essència per la contribució de moltes persones anònimes, entre les quals hi ha les collidores d’oliva, dones i nines que durant anys han contribuït a preservar el paisatge cultural. Sovint eren nines que, de ben petites, es desplaçaven des de diversos pobles de Mallorca a peu a la Serra, quedaven unes setmanes per acabar la collida de l'oliva i tornaven a ca seva també caminant. Han estat responsables de preservar tant les plantacions d'oliveres com les marjades, mantenint viu el paisatge més emblemàtic de la Serra de Tramuntana.

Per la seva lluita, per aconseguir l’equiparació de drets als dels homes, i per la seva aportació al patrimoni cultural, social i econòmic, el Consell de Mallorca l'any2021 va atorgar la Medalla d’Honor i Gratitud al col·lectiu de les collidores.

Amb l'objectiu de preservar la seva memòria, el Consell de Mallorca ha produït el documental 'Mirall de terra', on es conta la història de les collidores d'oliva a través de cinc testimonis: Catalina Nicolau (Biniamar), Bel Seguí (Campanet), Francisca Suau (Bunyola), Francisca Marí (Es Capdellà) i Antònia Cerdà (Montuïri). 

Veure documental MIRALL DE TERRA

Projecte 'Collint testimonis'

Projecte de recuperació de la memòria oral de les collidores d'oliva a la serra de Tramuntana a través d'entrevistes col·lectives a 57 dones de Bunyola, Campanet, Fornalutx, Puigpunyent, Sóller i Valldemossa. 

 

Clicant damunt de cada municipi podràs conèixer qui són les dones que han participat en aquest projecte i escoltar el seu testimoni a través de la peça audiovisual que recull les entrevistes de cada localitat. 

Projecte «Collint testimonis»

Consorci Serra de Tamuntana

Contacte

General Riera, 113, Palma

(+34) 971 219 735

serradetramuntana@conselldemallorca.net

Avís legal i Política de galetes